درباره سایت
این سایت برای کلیه علاقمندان به علم و تکنولوژی به خصوص در زمینه علوم و تکنولوژیهای مرتبط با نور، لیزر، اپتیک، فوتونیک و بینایی طراحی شده است. همچنین سعی بر آن است که طراحی و مطالب به گونه ای باشند که هر گروه سنی و شغلی بتواند از آن استفاده کند.
معرفی سایت
سایت “هیجان با نور و لیزر” برای کلیه علاقمندان به علم به خصوص علوم مربوط به نور طراحی و راهاندازی شده است. هدف اصلی از راه اندازی این سایت برقراری ارتباط با دانش آموزان، دانشجویان، تکنسینها، شاغلین در مشاغل مرتبط با علم نور و کلیه کسانی است که تمایل به گسترش دانش خود در این زمینه دارند و مایل هستند که ضمن آشنایی بیشتر با مفاهیم مربوطه و شناخت اصول علمی، با ایدهها و ابتکارات و کاربردهای این علم آشنا شوند و بدین وسیله قدرت خود را برای ورود به رقابت در این عرصه را محک بزنند.
بر آن هستیم که برای گسترش این علم و قابلیتهای آن ارتباطی متقابل با علاقمندان برقرار شود و با برقراری این امکان شرایطی برای رشد خلاقیت و ابتکار فراهم شود. با مراجعه به بخشهای مختلف این سایت می توانید از دو مسیر آشنایی با مفاهیم یا آزمایشها در حیطههای مختلف علم نور سیر کنید و ضمن آنکه در جریان ایدههای مختلف و مفاهیم آنها قرار گیرید برای خودتان امکانی فراهم کنید تا بتوانید وارد عرصه این علم و زیبایی های آن شوید.
این سایت یک محرک اولیه و امکانی برای پیدا کردن مسیر فکر کردن برای ابتکار و خلاقیت است و امید است با ارتباط قوی با همه عزیزان بتوان این هدف را تقویت کرد.
این سایت برای چه کسانی پیشبینی شده است؟
این سایت برای کلیه علاقمندان به علم و تکنولوژی به خصوص در زمینه علوم و تکنولوژیهای مرتبط با نور، لیزر، اپتیک، فوتونیک و بینایی طراحی شده است. سعی بر آن است طراحی و مطالب به گونهای باشند که هر گروه سنی و همچنین عموم علاقمندان در هر شغل، هر رشته تحصیلی و هر سطح درسی بتوانند از آن استفاده کنند. به خصوص در طراحی این سایت مستمعین زیر بیشتر مورد توجه قرار گرفتهاند:
دانش آموزان: از آنجا که دانش آموزان مستعد و خوش ذهن، آینده مملکت را از طریق بینش علمی و دقیق میتوانند بسازند، اولین گروهی هستند که در نظر گرفته شدهاند. دانش آموزان از طریق آشنایی با ایدهها و اصول علمی، قابلیت محک زدن خود را پیدا خواهند کرد. در برخورد دقیق با مطالب، شانس ابتکار و شیوه آن را میتوانند تجربه کنند و بین دانستههای علمی و مطالبی که در کتابهای درسی و غیر درسی خواندهاند و میخوانند، با پدیدهها و ابتکارهای دیگران و عملکرد دستگاهها و تکنولوژی ارتباط برقرار کنند. این اقدام می تواند منجر به جذب دانش آموزان مستعد به علم و مخصوصا علم نور که در تکنولوژی نقش بسیار مهمی پیدا کرده است، شود.
دانشجویان: از آنجا که فوتونیک و علم نور یک موضوع بین رشتهای محسوب میشود و با گسترش امکاناتی مانند انواع لیزرها در اغلب رشتهها، از فیزیک و فنی گرفته تا زیست شناسی، شیمی، پزشکی، زمین شناسی و دیگر رشتهها به شکلهای مختلف نفوذ کرده است، دانشجویان و اساتید و دست اندرکاران اغلب رشتهها علاقمند و گاهی نیازمند به ارتباط بیشتر با مطالب علمی در این زمینه هستند. در طراحی این سایت سعی بر آن است که این گروه مستمعین، در نظر گرفته شده باشند و برقراری ارتباط با آنها از اهداف بوده است.
علم نور، اپتیک و فوتونیک
علم نور سابقهای قدیمی دارد و بحثی بوده است که بشر از ابتدا در تعامل با آن و اثرات آن بوده است و درباره آن فکر کرده است. در طول تاریخ شاهد حضور دانشمندان زیادی در این حیطه بودهایم و همه سعی بر شناخت بیشتر نور و بکارگیری آن داشتهاند. دنیای اطراف ما پر است از پدیدههایی که به نحوی به نور مربوط است و به همین خاطر بشر کنجکاوی زیادی در این رابطه داشته است. با ظهور لیزر در اواسط قرن بیستم استفاده از نور، سرعت و قدرت بیشتری پیدا کرد به نحوی که قرن فعلی را پیشاپیش قرن تکنولوژی مبتنی بر نور نامیدند. این سرعت به نحوی بود که اکنون شاهد لیزر و نور در بسیاری از امکانات جدید و در تکنولوژی روز هستیم. به همین خاطر علم اپتیک عنوان جدیدتر و جامعتری بنام علم فوتونیک پیدا کرد که در این علم تولید، پردازش و آشکارسازی نور یا به بیان دیگر تمام مباحث مربوط به نور پوشش داده میشود. این علم به خاطر ماهیتش به صورت یک علم بین رشتهای درآمده است. منظور این است که فعالیت در این علم در حیطههای مختلف فیزیک، شیمی، زیست شناسی، پزشکی، مهندسی و تکنولوژی فعالیت دارند. برای مثال وقتی اثر نور روی بافت انسان بررسی میشود یا اثر آن روی مواد دیگر بررسی میشود تعامل بین محققین و دانشمندان رشتههای مختلف برای ارزیابی دقیق و بکارگیری آن لازم است. در حال حاضر در این علم مباحث بسیار متنوعی مطرح است که می توان بدون هیچگونه تقدم و تأخری به موارد زیر اشاره کرد:
نانوفوتونیک، بیوفوتونیک، تکنولوژی لیزر، تئوری لیزر، حسگرهای مبتنی بر نور، اسپکتروسکوپی، فیبر نوری و بحثهای مرتبط، مواد اپتیکی و فوتونیکی، منابع نوری و الکترومغناطیسی، دیودهای نورگسیل، سیستمها و قطعات اپتیکی، اپتیک هندسی، اپتیک موجی، پردازش اپتیکی و تصویر سازی، هولوگرافی، اپتیک کوانتمی، فیزیک لیزر، اپتیک اتمسفر و فضا، مدارهای اپتیکی، میکرواپتیک، متا ماده، تستهای غیر مخرب بر اساس نور، بلورهای فوتونی، لایه های نازک و ارزیابی سطوح نازک، مطالعات برهمکنش نور و ماده، میکروسکوپی سطوح، پردازش سطوح با لیزر، مطالعات نظری ساختار مواد، بررسی ساختار مواد مگنتوفوتونیکی، ساخت نانولایه های اپتیکی، مادولاتورهای نوری، اپتیک پلیمرها، پلیمرهای غیر خطی، حافظه های نوری، اپتیک غیر خطی و سیستمهای مبتنی بر آن، اپتوالکترونیک، اپتومکانیک، لیزردر پزشکی و لیزرهای پزشکی، مخابرات نوری و شبکه های نوری، ذخیره سازی اطلاعات، آشکارسازها و آشکارسازی و بسیاری بحثهای جزئی تری که پرداختن به تمام آنها مقدور نیست.
لیزر
لیزر بدون شک اختراع بزرگ قرن بیستم به شمار می رود. لیزر نور شگفتی است که دانشمندان سالها برای دستیابی به آن در تلاش بودند. شاید پایه اصلی لیزر توسط دانشمندانی مثل انیشتین با طرح گسیل تحریکی (یا گسیل القایی) ریخته شد و پس از آن محققین به دنبال ایجاد شرایط لازم برای دستیابی به این نور بودند. لیزر تنها یک نوع خاص نور است که تفاوت آن با نورهای دیگر در چگونگی ایجاد آن است. همین تفاوت باعث شد که نوری پدید آید که ویژگیهای منحصر به فردی داشته باشد و بتواند جایگاه نور را در علم و تکنولوژی تا این اندازه بالا ببرد. نور لیزر به خاطر چگونگی ایجاد آن دارای قابلیتهای جالبی از قبیل: همدوسی، تکفامی، جهتمندی و شدت روشنایی بالا است. منشأ تمامی این ویژگیها در چگونگی ایجاد این نور است. در بخش دانشنامه در این باره صحبت میشود. آزمایشهایی که با لیزر طراحی شده است و قابلیتهایی که نور لیزر دارد عملاً به استفاده از این ویژگیها برمیگردد. برخی آزمایشها با نور معمولی یک چراغ قوه و یا یک LED نیز قابل اجرا است ولی با لیزر کیفیت بهتری پیدا میکند ولی بعضی آزمایشها نیاز به لیزر برای اجرا دارند. اغلب کاربردها و آزمایشها از ویژگی مهم جهتمندی نور لیزر، که اولین ویژگی است که همه آن را از نور معمولی تشخیص میدهند، استفاده میکند. جهتمندی نور لیزر باعث میشود که این نور تا مسافت طولانی بدون واگرایی زیاد منتشر شود و در نتیجه میتوان کاری که با نور معمولی در فاصله کم انجام میشود، در فاصله زیاد هم انجام داد. نمونههای زیادی از آزمایشها و کاربردها در این زمینه وجود دارد. برخی کاربردها از ویژگی مهم همدوسی نور لیزر بهره میبرند. درباره همدوسی در مجموعه دانشنامه بیشتر آشنا می شوید. البته تمام ویژگیها و قابلیتهای نور لیزر از چگونگی ایجاد آن سرچشمه میگیرند و به هم مرتبطند ولی کاربردها و آزمایشها از ویژگی خاصی بهره بیشتری میبرند. آزمایشهایی که به نحوی با تداخل نور ارتباط دارند از همدوسی نور لیزر بهره بیشتری میبرند و نسبت به نور معمولی قابلیتهای بیشتری را ایجاد میکند. شدت بالای نور لیزر نیز میتواند اثراتی را در مواد بگذارد که با نور معمولی عملی نیست. البته چون لیزر پیشنهادی برای مجموعه آزمایشهای ارائه شده به خاطر ملاحظات ایمنی، توان بالای لیزر بکار نرفته و انتظار مشاهده اثرات توان بالا را نباید داشت ولی این توان به اندازه کافی بالا هست که بتواند با خیره شدن به آن چشم را کور کرد. به همین خاطر میتوان انتظار داشت که از توان بالای آن نیز تا حدی بهره گرفت. تکفامی نور لیزر نیز از ویژگیهای بارز آن است. منظور از تکفامی این است که این نور دارای طول موج خاص و دقیقی است. در بعضی آزمایشها که مثلاً از فیلترهای نوری استفاده میشود این تکفامی نقش بازی میکند و نور لیزر ممکن است از فیلتر عبور نکند. البته در اثرات نور لیزر بر اجسام نیز تکفامی نقش مهمی دارد که در این آزمایشها به ندرت با آن برخورد میکنیم.
بررسی علمی پدیدههای اطرافمان
دنیای اطرافمان پر از شگفتیها است و آنچه ما از آن میدانیم بسیار ناچیز است هرچند نسبت به قرنهای قبل، بشر به شناخت خیلی بیشتری دست پیدا کرده است. این شناخت مدیون دانشمندان تیزبینی است که به سادگی از مشاهداتشان نگذشتند و سعی کردند آنچه را مشاهده میکنند بررسی و تحلیل کنند. از زمانی که گالیله برای اثبات گرد بودن زمین با جامعه آن زمان درگیر بود، تنها چند قرن میگذرد، که نسبت به تاریخ بشریت ناچیز است. اکنون برای هر دانش آموز دبستانی مطالبی که گالیله سعی در اثبات آنها داشت بدیهی است. تلاش دانشمندان و محققین آنقدر زیاد بوده است که اکنون مردم به دانشمندان اعتماد زیادی پیدا کردهاند. البته خود دانشمندان بهتر میدانند که هر چه بشر بیشتر پیش میرود به ناشناختههای بیشتری میرسد. بعضی از پدیدههایی که به نظر بدیهی میآید هنوز از اسرار خلقت بشمار میرود و از اینجا میتوانیم به عظمت خلقت پیببریم.
بشر از دیرباز کنجکاو وعلاقمند نسبت به شناخت جهان اطرافش بوده است. این کنجکاوی کلید اصلی و اولیه برای گسترش علوم بوده است. خداوند قابلیتهای زیادی در انسان نهفته است که همگی از نمونههای آن تجربه کردهایم. اکنون نیز یکی از رسالتهای بشر کنجکاوی و تعمق در دنیای اطرافش است. با این کنجکاوی میتوان با علومی که نتیجه تلاش دانشمندان بوده است آشنا شد و همینطور میتوان در عظمت خلقت غور و کندوکاو کرد. با این تعمق میتوانید از قابلیتهای بالقوه خود بیشتر استفاده کنید و در این دنیای بیکران علم و دانش و تکنولوژی شما هم نقشی ایفا کنید. همه ما در این مسیر وظیفه داریم و ما هم باید سهمی برای گسترش دانش بشر و شناخت ناشناختهها سهمی برای خود قایل شویم. مطمئناً خداوند نیز از تلاش بندگان تیزبین و سختکوشی که از قابلیتهای خود برای تبلور هنر خداوند به عنوان اشرف مخلوقات استفاده می کنند خشنود خواهد بود. موفق باشید و التماس دعا.
نمونههایی از مطالعات عمومی با لیزر
نمونههای متعددی از مشاهدات ساده در دنیای اطرافمان میتوانیم مثال بزنیم که لیزر و نور در آن نقش دارد. در اینجا چند مثال ذکر می شود:
نمایش بررسی ارتعاش دست: این نمایش فقط با یک لیزر ساده قابل انجام است و نیاز به امکانات دیگری ندارد. یکی از ویژگیهای مهم لیزر که در بسیاری از کاربردها استفاده میشود جهتمند بودن آن است. به عبارت دیگر نور لیزر بدون واگرایی قابل توجه تا مسافت زیادی منتشر میشود. در این نمایش یک صفحه کاغذ سفید که دور آن سیاه شده است به عنوان هدف در نظر گرفته میشود. نور لیزر به سمت آن تابانده میشود. ارتعاش دست ممکن است نور لیزر را به بیرون از محدوده صفحه کاغذ سفید ببرد که در این صورت ارتعاش دست بیشتر از محدوده کاغذ است. جالب است که هرچه فاصله کاغذ بیشتر شود حساسیت بیشتر میشود. بر این اساس میتوان از این ابزار برای تمرین تمرکز استفاده کرد. می توانید در کنار کاغذ سفید آشکارسازی را تعبیه کرد تا در صورت خروج نور از محدوده علامت بدهد یا بوق بزند.
مشاهده برخورد نور لیزر با اجسام مختلف: برای انجام این آزمایش نیاز به یک لیزر ساده جیبی و مقداری کنجکاوی دارید. وقتی لیزر را به اجسام مختلف میتابانید صحنههای جالبی را میبینید که برخی از آنها ساده و برخی دارای مفهوم پیچیده است. سعی کنید با دقت به آنچه میبینید نگاه کنید. اغلب مشاهدات بخاطر انتشار نور لیزر با واگرایی کم است. از جمله این مشاهدات در تابش نور لیزر به بلورها، شیشهها، شیشه پنجره، قطعات شفاف و نیمه شفاف است. گاهی در تابش نور لیزر به اجسام نیمه شفاف، منجر به پراکندگی میشود که می تواند صحنههای جالبی را ایجاد کند. توجه داشته باشید که یک ویژگی لیزر تکفامی آن است و تنها دلیل برای تغییر در رنگ، نور بازتابی فلورسانس است. با دقت مشاهده کنید و نتیجه مشاهدات خودتان را برای آشنایی دیگران برای ما بفرستید.
کنجکاوی در دستگاههای معیوب: اغلب دستگاههای امروزی از یک سیستم نوری که غالبا منبع نور آن لیزر است، استفاده میکند. از جمله این دستگاهها ماوس، لیزر پرینتر، درایو سی دی و بسیاری دستگاههای دیگر است. در صورتی که دستگاهی قابل تعمیر نبود ابزار خوبی برای مطالعه آن و بررسی چگونگی عملکرد دستگاه و تحلیل بخشهای مختلف خصوصا بخش اپتیکی آن است. وقتی که دستگاه را بررسی میکنید خودتان را به جای مخترع آن دستگاه قرار دهید و به تاریخ تحول آن و انواع قبلی آن فکر کنید. مطمئن باشید به نتایج جالبی میرسید و ممکن است شما هم ایدهای به نظرتان برسد. دقت کنید تمام کارهای بزرگ و تکنولوژی بالا از پایههای اولیه شروع شدهاند و اجزای سادهتری دارند و همیشه فرصت برای ارائه ایدههای جدید برای تحول و بهبود سیستمها وجود دارد. در تجارت امروزی رقابت سنگینی در پیشی گرفتن در ارائه ایدههای جدید در هر حیطهای وجود دارد که در این رقابت وارد شدن غیر عملی نیست.
به کارگیری مفاهیم علمی در ایجاد تکنولوژی
همانطور که گفته شد بشر از دیر باز کنجکاو بوده است و تیزبینی دانشمندان شناخت بشر را تا به این حد رساندهاند که بشر ادعای زیادی در شناخت اطرافش دارد. اکنون بشر قادر است بسیاری از پدیدههای طبیعت، در روی کره زمین و حتی دوردست را توجیه کند. البته هرچه شناخت بیشتر شده است به این نتیجه میرسیم که خیلی چیزها را نمیدانیم و به عظمت خلقت پیمیبریم. با شناخت پدیدههای مختلف، بشر این امکان را پیدا کرد تا بتواند از آن در جهت ایجاد تسهیلات زندگی استفاده کند. هرچند ناگفته نماند که گاهی این امکانات مثل بمب هستهای بر علیه بشریت نیز استفاده شده است. تکنولوژی با تکیه بر علم و شناخت پدیدهها با چنان سرعتی در حال گسترش است که اکنون ادعای هر اختراعی قابل قبول شده است. نقش ما در ایجاد تکنولوژی چیست و چگونه میتوانیم در این فرایند سریع جایگاهی واقعی برای خود ایجاد کنیم؟ دامنه رقابت تکنولوژی بسیار وسیع شده است و گاهی اوقات ممکن است با دیدن این همه امکانات که روز به روز وارد بازار میشود، روحیه خود را از دست بدهیم. به خصوص اینکه شاید قرنهاست که در اطراف ما اثری از ابتکاری قوی و اثر گذار در حیطه علم و تکنولوژی نبوده است. سرعت پیشرفت تکنولوژی به نحوی بوده است که شاید ما برای وسایلی که به بازار آمده و میآید تصور دیگری نداریم درحالیکه این وسایل توسط بشر ایجاد شده است و وجود نداشته است. گذشته پر افتخار این خطه و همینطور دانشمندان ایرانی بسیاری که در کشورهای صاحب تکنولوژی جایگاهی پیدا کردهاند نشان میدهد که ما نیز شانسی برای ورود به این رقابت تنگاتنگ تکنولوژی داریم. شرط این ورود صرفا خواستن است. باید در ابتدا کنجکاو بود و شناخت کافی بدست آورد و با آموختن علوم ابزار کافی برای فکر کردن علمی را کسب کرد. همچنین باید تمام فکر خود را روی برقراری ارتباط بین آموختهها، نیازها و پدیدهها متمرکز کنیم تا بتوانیم از آموختههای خود استفاده کنیم. باید برای رسیدن به ابتکار، ایجاد تکنولوژی و رسیدن به آن اصرار داشته باشیم و تلاش کنیم. هیچ راه میان بُری غیر از تلاش و خواستن وجود ندارد. با خواستن می توان خلأ در دانستههای خود را بشناسیم و با کسب هدفمند ابزار علمی و درس خواندن، با تفکر، آماده خلق چیزهایی باشیم که وجود ندارد. شک نیست که خداوند از چنین بندگانی خشنود خواهد بود. پس برای خلق تکنولوژی، باید درس خواندن و مطالعات علمی، هدفمند و با انگیزه باشند. باید تفکر علمی قوی شود، بین خوانده ها، نیازها، دنیای اطراف و پدیدهها ارتباط برقرار کرد و مرتب آن را تمرین کرد. باید برای این منظور حرفهای کار کرد و اصول کار حرفهای را شناخت. نهایتاً باید برای خلق چیزهای جدید اصرار داشت و تلاش کرد. هیچ میان بُر دیگری نیست. این سایت به منظور فراهم کردن تحرک اولیه در این راستا طراحی شده است. به امید آنکه همه ما بتوانیم از این همه نعمات و قابلیتها که خداوند در ما نهاده است استفاده کنیم و به این ترتیب بنده شکرگزار باشیم.
این مجموعه به این شکل و ترکیب و با این هدف در نوع خود مشابه ندارد و برای تنظیم آن تلاش زیادی شده است که البته این تلاش با ارتباط با همه عزیزان علاقمند در ابراز نظرات و ایدههای خود می تواند تقویت شود.
نقش نور و به خصوص لیزر در زندگی امروز
همانطور که گفته شد قرن فعلی را پیشاپیش قرن تکنولوژی مبتنی بر نور نامیده بودند. این اثرگذاری به خصوص با حضور لیزر قدرت پیدا کرد. در تکنولوژی امروزی رد پای نور و به خصوص نور لیزر را بسیار شاهد هستیم. در صنعت مخابرات نور نقش بسیار مهمی را بازی می کند. صنایعی که بیشترین سهم را از لیزر داشته اند می تواند به ترتیب زیر ذکر شود: مخابرات، ذخیره سازی اطلاعات مثل CDها، پردازش مواد مثل برش لیزری و جوشکاری و امثال آن، پزشکی در تمام زمینهها، ساخت ابزار، ثبت تصویر، حسگرها، لیزر در نمایشهای لیزری، بارکُد، اندازهگیری و کنترل. البته غیر از صنعت لیزر در پیشبرد علوم نیز نقش مهمی داشته است و به عنوان ابزاری قوی برای مطالعات علمی در رشتههای مختلف مثل شیمی، زیست شناسی، زمین شناسی و اسپکتروسکوپی و غیره بکار می رود.
آزمایشگاه
در این بخش آزمایشهایی ارائه شده است. در این آزمایشها سعی شده است با یک مقدمه کوتاه، ابتدا هدف طرح شود و با مشخصاتی از قبیل لوازم مورد نیاز و سطح آزمایش، شرایط برای استفاده بیشتر از آزمایش و محتوای آن فراهم گردد. آزمایش ممکن است بررسی یک پدیده یا یک کاربرد باشد که با هدف آشنایی با چگونگی بکارگیری ایده و تحریک ذوق و ابتکار، به عنوان نمونه آورده شده است. همچنین در هر آزمایش سعی شده است مطالب علمی و همینطور آزمایشهای مرتبط ذکر و ارتباط داده شود. یکی از محورهای اصلی این سایت پروژههای پیشنهادی برای اجرا است. هدف از معرفی این پروژهها چند بعد دارد. در وهله اول فرد علاقمند با بکارگیری نور و لیزر، با مفاهیم مختلفی در این راستا آشنا میشود. از طرف دیگر برخی پروژهها برای آشنایی شما با چگونگی بکارگیری لیزر و نور در اندازهگیری و کاربردهای مختلف طراحی شده است. این پروژهها مرتب بازنگری میشوند و امیدواریم به سرعت افزایش یابند و تنوع آنها نیز بیشتر شود. سعی شده است پروژههایی انتخاب شوند که از نظر مفهومی و اجرایی مشکل زیادی نداشته باشید و با پیگیری مطالب مرتبط در سایت و رجوع به منابع معرفی شده بتوانید از آن بهره ببرید. همچنین در طراحی پروژهها تلاش بر این بوده است که شما خودتان درگیر مفهوم پایهای آن بشوید و بتوانید در رابطه با آن اظهار نظر کنید و احیانا بتوانید نظر و یا ایده یا پیشنهاد دیگری بدهید. در صورتیکه ایدهای داشتید و یا آزمایش یا پروژهای بنظرتان رسید خوشحال میشویم آن را از طریق بخش ارسال ایده برای ما ارسال نمایید تا پس از کار مجدد روی آن با نام خودتان آن ایده را به پروژهها اضافه کنیم. برای اجرای اغلب پروژهها داشتن یک لیزر ساده جیبی کافی است و برای اجرای پروژههایی که نیاز به قطعات دیگر از قبیل آینه، عدسی، توری، منشور، قطبشگر و غیره دارند سعی شده است امکاناتی معرفی و یا پیشنهاد شود تا بتوانید آزمایشها را بهتر اجرا کنید و از آن بهره برده و بتوانید روحیه ابتکار و خلاقیت را در خود در بکارگیری نور و لیزر تقویت کنید. شما حتی میتوانید ابزاری را برای انجام بهتر پروژهها پیشنهاد بدهید که آن ابزار نیز با نام خودتان ارائه خواهد شد. به امید اینکه از انجام پروژه ها لذت ببرید و ما را هم در جریان فعالیت و نظرات و ایده ها و ابتکارات خود قرار دهید. دسته بندی پروژهها به دو شکل است. یکی از نظر موضوعی از قبیل: بازتاب، شکست، لیزر، اپتیک هندسی، پراکندگی، رنگ، شکل دهی باریکه، پراش، تداخل، مادولاسیون، سرعت نور، فیزیک اپتیک، قطبش، حسگر نوری… و دیگر از نظر نوع پروژه از قبیل: مفهومی، کاربردی، اندازهگیری، تفننی، مقدماتی…
دانشنامه
در بخش دانشنامه اطلاعاتی درباره نور و لیزر برای آشنایی شما ارائه شده است. البته قطعا مطالب جامعتری را در کتابها و سایتهای دیگر یا ویکیپدیا میتوانید پیدا کنید. هدف این بخش صرفا ارائه مطالبی است که در راستای اهداف و برای آشنایی شما با مفاهیم مورد نیاز بدون خارج شدن از این سایت باشد و شما میتوانید از لینکها و مراجع دیگر استفاده کنید و مطالب بیشتری در این رابطه بخوانید. برای راحتی استفاده شما و دسترسی ساده به مطالب مورد نیازتان دانشنامه به چند بخش تقسیم شده است. بخش اول، مربوط به کلید واژههایی است که در آزمایشها استفاده شده است. بخش دوم، مربوط به تکنیکها و نکات مهم در انجام آزمایشها است. بخش سوم، مربوط به معرفی دانشمندان و صاحب نظران در زمینه نور و لیزر است. بخش چهارم، مربوط به قطعات کیت پیشنهادی برای اجرای آزمایشها است. بخش پنجم، به بقیه مطالبی که در دسته بندی بالا نمی گنجد و برای اطلاع شما جالب تشخیص داده شده است. در این بخش مطالب مورد نیاز برای فعالیت در این زمینه و انجام آزمایشها نیز آمده است. این مطالب شامل نکات ایمنی در کار با لیزر، چگونگی کار با قطعات حساس اپتیکی، کمی الکترونیک، چگونگی تبدیل نور لیزر به یک خط نورانی، چگونگی افزایش قطر نور لیزر بدون واگرایی، چگونگی چیدن قطعات اپتیکی، معرفی قطعات اپتیکی، چگونگی رسم منحنی تغییرات، چگونگی آشکارسازی نور و این قبیل مطالب آمده است.
Exploratorium
Exploratorium، یک آزمایشگاه یادگیری عمومی است که از طریق علم، هنر و ادراک انسان، در جهان کاوش میکند. ماموریت این مجموعه ایجاد تجربیات مبتنی بر پرسش و تحقیق است که یادگیری را در سرتاسر جهان تغییر میدهد. چشمانداز آنها دنیایی است که مردم برای خودشان فکر میکنند و میتوانند با اطمینان از خود سؤال کنند، پاسخی را مطرح کنند و دنیای اطراف خود را درک کنند. این مجموعه، سایتی با آدرس
نیز راهاندازی کرده است و ابزارها و تجربیاتی را ایجاد کرده است تا به شما کمک کند تا یک کاوشگر فعال باشید. همچنین برای مربیان برنامههای پیشرفته حرفهای ایجاد شده است که در صدر آن تغییر شیوه تدریس علوم قرار میگیرد. اغلب مستمعین میتوانند مطالب را به زبان انگلیسی از طریق سایت https://www.exploratorium.edu دنبال کنند اما برای سهولت استفاده شما عزیزان از این سایت، تصمیم بر آن شد که برخی مفاهیم این سایت ترجمه شده و در اختیار شما گذاشته شود. به همین منظور، ارتباطی با مسئولین این سایت برقرار شد تا اجازه این اقدام اخذ شود. خوشبختانه مسئولین سایت این اقدام را پسندیدند و ما هم شاخه جدیدی با همان نام Exploratorium در سایت باز کردیم تا مطالب برگرفته از آن سایت با حفظ مالکیت معنوی آنها، در سایت درج شود.
امید است که مورد استفاده شما عزیزان قرار گیرد و با انجام اینگونه فعالیتها و ارسال نتایج و ایدههای نو، به ایمیل سایت لیزرستان laserestan@sbu.ac.ir ارتباط بیشتری با شما مخاطبین عزیز برقرار گردد.
سوال و جواب و مشاوره در بخش
از متخصص نور بپرس
بخشی از سایت به سوال و جواب با مدیریت مجری سایت اختصاص دارد که ابزاری برای ارتباط بیشتر با علاقمندان است. این بخش در واقع نوعی امکان برای علاقمندان برای دسترسی به متخصصین این علم و تکنولوژی است که تا حد امکان با بهرهگیری از تمامی متخصصان پاسخ تهیه و ضمن ارسال به متقاضی، برای استفاده بقیه علاقمندان در بخش مطالب علمی آورده می شود.
ارسال ایده
بخشی از سایت به ارائه ایدههای علاقمندان اختصاص دارد که پس از تصویب هیئت علمی سایت، به نام خود آن افراد وارد سایت میشود تا مورد استفاده دیگران قرار گیرد. شما می توانید ایده خود را به هر شکل و ترجیحاً به شکل یک آزمایش بفرستید. امید است با دسترسی به امکانات لازم که چندان مشکل نیست قدرت ابتکارتان را تحریک کنید و ایده های خود را عرضه کنید. مطمئن باشید که می توانید.
در این سایت فضاهای متعددی برای ارتباط طراحی شده است. هدف این بخش ایجاد موقعیتی برای ارائه ذوق شما در شناخت نور و لیزر و بکارگیری آن است. شما ممکن است در حین انجام آزمایش، طرحی برای یک آزمایش جدید به ذهنتان برسد، یا یک قطعه طراحی کنید یا کاربرد جدیدی به ذهنتان برسد و یا طرحی جدید داشته باشید، ممکن است روش آموزشی و نمایشی جدیدی داشته باشید یا عکس ابتکاری برای نمایش پدیدهای را گرفته باشید، در هر صورت این بخش متعلق به شماست تا آن را برای ما ارسال نمایید تا پس از بررسی و داوری به نام خودتان در معرض دید عموم قرار گیرد. تا زمان انتشار به نام خودتان، تمام مطالب ارسالی امانت است و تنها اقدام تصحیح و نشر آن در بخش آزمایشگاه یا دانشنامه یا گالری عکس می باشد.
مطالبی که در این بخش ارسال مینمایید: آزمایش جدید، ایده جدید یا کاربرد جدید، مطلب، عکس
برای ارتقا و استفاده بهینه، در تمامی بخشهای سایت نیازمند یاری همه عزیزان هستیم. این یاری مطمئناً بخشی از تلاشی است که از اهداف راه اندازی این سایت می باشد.
افرادی که در راهاندازی سایت، افتخار همکاری با آنها را داشتهایم
راهاندازی سایت هیجان با نور و لیزر ایدهای برای پر کردن خلا موجود در این قبیل سایتها به منظور گسترش علاقه و فعالیت مستمعین به این موضوع است. شروع فعالیت بر روی این سایت شاید به سالهای حدود ۱۳۷۸ بر میگردد که با گروهی از دانشجویان علاقمند، نمایشهای لیزری در فرهنگسراهای شهر راهاندازی شد. البته فعالیت مستقیم روی این سایت و امکانات آن از سال ۱۳۸۵ شروع شد و از آن به بعد دانشجویان زیادی برای شکل دادن این ایده فعالیت و همکاری داشتند. این فعالیتها در سال ۱۳۸۹ شکل جدیتر و واقعی گرفت و افراد زیادی در شکلدهی این سایت نقش داشتند. اسامی که در زیر آمده است افرادی هستند که در مقاطع مختلف در شکل گیری سایت مؤثر بوده اند.
آقایان: سید حسین رضوی، سید علی رضوی (تکمیل سایت) ، آرین گودرزی ، حسین جشن ساز، امین آذری دودران، سام کرامتی، رستمی، جعفری، صادق چری، سلمانی، سنگری، اسفندانی (طراحی اولیه سایت)، علی صفایی، هنرفر، فخری، احمدی، عرفان زاده، خبازی، شمس، علیخانی و …
و خانم ها: شلیر ایرانی، علامه، افشین، آرامی، خورشید، نوابی، عطایی (طراحی نسخه قبلی سایت)، اسماعیلی، عابدی، حق، پروین کریمی و …
افراد ذکر شده در نوشتن مطالب، ویرایش مطالب، پیاده کردن مطالب، انجام آزمایشها، تهیه نقشهها، ارائه ایده برای قطعات، همکاری فکری برای چارچوب کار، پیشنهاد چگونگی اجرا و … همکاری داشته اند.
همچنین از همکاری و حمایتهای مسئولین محترم قبل و حال مرکز رشد دانشگاه شهید بهشتی شامل کارشناسان و مسئولین محترم بخصوص سرکار خانم دکتر مشکوری و جناب آقای دکتر صدوق و همینطور کارشناسان و کادر اداری مرکز تشکر می شود.
امید است نتیجه تمام زحمات مقبول افتد و بتواند قدمی در پیشبرد و افزایش دید علمی و اعتماد به نفس در علاقمندان برای ایفای نقش در صحنه علم و تکنولوژی باشد.
سردبیر
عزالدین مهاجرانی
استاد پژوهشکده لیزر و پلاسما دانشگاه شهید بهشتی
تحصیلات: دکترا، فیزیک – مولکول اتمی
ریدینگ – انگلستان، انگلستان، ۱۳۷۱
حامیان وبسایت

تماس با ما
تلفن
۰۲۱-۲۲۴۳۱۹۸۷ پیغام گیر ۲۴ ساعته
۰۹۳۳-۱۹۹۰۳۵۹ واتساپ
laserestan@sbu.ac.ir
ارتباط با ما
از طریق بخش از متخصص نور بپرس
آدرس
تهران، اوین، دانشگاه شهید بهشتی، پژوهشکده لیزر و پلاسما