چگونه بارکدها خوانده میشوند؟
نمایش ساده بارکد ریدر و ساخت یک اسکنر به وسیله ادوات اپتیکی

مقدمه:
اطلاعات کد شده بر روی یک سطح که توسط یک آشکارساز قابل بازخوانی باشد، بارکد یا رمزینه نامیده میشود. بارکد ریدر نیز به معنی دستگاهی برای خواندن اطلاعات روی بارکد یا همان خطهای سیاه و سفید موازی با ضخامت و فاصله مختلف است که حاوی اطلاعاتی بر مبنای مشخصات ثبت شده در کامپیوتر میباشد.
امروزه از بارکد برای جمعآوری و ثبت اطلاعات مختلف در حوزههای متنوع استفاده میشود که از متداولترین آنها میتوان به صدور فاکتور و تعیین قیمت در فروشگاهها اشاره کرد. برای راهاندازی سیستمهای مبتنی بر بارکد به تجهیزاتی مانند نرم افزار تولید بارکد، چاپگر چاپ بارکد، روبشگر (اسکنر) و برچسبهای ویژه نیاز است. به طور کلی، اساس کار دستگاه بر این اصل استوار است که نور لیزر، از بخشهای سفید بازتاب بیشتری نسبت به نقشهای سیاه پیدا میکند. این دستگاه دو بخش اصلی دارد: اول یک اسکنر که نور لیزر را روی بارکد حرکت دهد و دوم آشکارسازی که بازتاب کم و زیاد را ثبت کرده و در کامپیوتر با اطلاعات نگهداری شده مقایسه کند.
هدف:
در این آزمایش قصد داریم با شبیه سازی ساده دستگاه بارکد ریدر به بررسی اصول کار این سیستم بپردازیم.
چه کاری میخواهیم انجام دهیم و به چه لوازمی نیاز داریم:
برای آشنایی وساخت نمونه ساده یک بارکدریدر به اقلام زیر نیاز داریم:
- لیزر با پایه مناسب
- آشکارساز
- نقشهای تیره و روشن
- بازر یا ولتمتر
برای انجام علمیتر آزمایش و افزایش دقت، این روشها به شما کمک میکند:
- آشکارسازی نور
آزمایش:
- لیزر را روی پایه نصب نمایید.
- کاغذی را که روی آن خطهای سیاه و سفید رسم شده، در مقابل باریکه لیزر قرار دهید. برای رسم خطوط مذکور میتوانید از نرم افزارهایی مانند ورد یا اتوکد استفاده کنید. برای بررسی سادهتر بهتر است فاصله خطوط و پهنای آنها را حدود یک سانتیمتر بگیرید. توجه داشته باشید که نور لیزر از قسمتهای سیاه رنگ بازتاب کمتری نسبت به بخشهای سفید رنگ دارد که طی این آزمایش، این تفاوت آشکار خواهد شد.
- مطابق شکل، آشکارساز را مقابل کاغذ بگذارید بطوریکه در مسیر پرتوهای بازتابیده از کاغذ قرار بگیرد. اگر در محیط روشن آزمایش را انجام میدهید، توجه داشته باشید که آشکارساز به کاغذ نزدیک باشد.
- آشکارساز را به یک بازر یا ولتمتر وصل کنید.
- با حرکت افقی کاغذ در مقابل لیزر، میتوانید تغییرات سیگنال را به کمک ولتمتر یا بلندگو مشاهده کنید.
آزمایش (پیشرفتهتر):
برای اینکه طرز کار و اجزای تشکیل دهنده ابزارتان به دستگاه بارکدریدر واقعی نزدیکتر شود، میتوانید به ترتیب زیر عمل کنید:
- ابتدا نور لیزر را به یک آینه چرخان تابانده و از آن یک اسکنر بسازید. این اسکنر نور را روی خطوط تاریک و روشن رسم شده، حرکت میدهد. میتوانید اسکنر را به نحوی تنظیم کنید که تنها روی بارکد روشن باشد که این امر از ایجاد خطاهای اضافی جلوگیری میکند.
- سرعت اسکنر را تنظیم کنید. توجه داشته باشید در صورتی که سرعت اسکنر خیلی زیاد باشد، قادر نخواهید بود جزئیات را به کمک ولتمتر و یا بلندگوی کوچک ثبت کنید.
- اگر بارکد ساخته شده توسط شما حاوی خطوط سیاه و سفید با ضخامتهای مختلف باشد، صدای پخش شده از بلندگو و یا اختلاف پتانسیل نشان داده شده توسط ولتمتر نیز در حین اسکن تغییر خواهند کرد.
در بارکد ریدر واقعی این اطلاعات پس از انتقال به کامپیوتر بر مبنای اطلاعات موجود در کامپیوتر رمزگشایی میگردد.
کاربرد:
- کارتهای حضور و غیاب پرسنلی، قبوض آب و برق و تلفن، اطلاعات خطوط تولید و ردیاب محصولات، موجودیهای انبار، کتب جهت ثبت شماره استاندارد بین المللی کتاب (شابک)، فروشگاههای زنجیرهای
سؤال، پیشنهاد ونکته:
- -درباره اسکنر و نحوه تنظیم آن فکر کنید. آیا میتوانید راههای بهتری برای افزایش بازده دستگاه ارائه نمایید؟
- به جای نوارهای سیاه و سفید میتوانید از رنگهای دیگری نیز استفاده کنید. در صورت استفاده از نور لیزر قرمز، رنگ قرمز بازتاب بهتری ایجاد میکند و یا رنگ سبز؟ میتوانید بارکد رنگی مناسب پیشنهاد دهید؟
آزمایشهای مرتبط:
بیشتر بدانید:
ارتباط با بخش
از متخصص نور بپرس
در این بخش می توانید سؤالات خود را در رابطه با نور و لیزر بپرسید تا متخصصین به آنها پاسخ دهند