لامپ دوتریوم

پرسش:

سلام بنده میخواستم بپرسم چجوری میشه لامپ دوتریوم که طیف uv هستش رو باهاش طول موج های مختلف رو ایجاد کرد؟ آیا برای این منظور مثل محدوده ی مرئی از توری پراش باید استفاده کرد یا از طریق تنظیم ولتاژ؟ و اینکه چه قطعاتی مورد نیازه و چه آینه هایی باید استفاده بشه و چه نوع آشکار سازی لازمه؟ امکانش هست چند تا مرجع مناسب در این زمینه معرفی نمایید.سپاسگذارم

پاسخ:

بله لامپ دوتریوم منبع نور در ناحیه فرابنفش است و می‌تواند برای طیف سنجی شبیه آنچه در ناحیه مرئی صورت می‌گیرد انجام شود ولی با ملاحظات خود. برای جدا کردن طول موج‌ها یا ساخت مونوکروماتور به عنوان بخشی از یک طیف سنج، چند راه وجود دارد. راه سنتی و قدیمی برای این کار استفاده از منشور است که در سیستم‌های قدیمی‌تر و حتی برخی سیستم‌های جدید ممکن است دیده شود. برای استفاده از منشور در ناحیه فرابنفش مهمترین چالش علاوه بر چالش‌هایی که منجر به استفاده از توری بجای منشور می‌شود، شفافیت است. شیشه معمولی و یا شیشه‌های اپتیکی متداول دراین ناحیه شفاف نیستند. شیشه‌های شفاف در ناحیه فرابنفش عمدتا شیشه‌های تشکیل شده از کوارتز خالص مثل سیلیکای ذوب شده هستند.

راه متداول که در چند دهه اخیر به سرعت مشکلات آن رفع شد و جایگزین منشور گردید، استفاده از توری پراش است. یکی از مشکلات توری‌ها برای این کاربرد، از دست دادن بیشتر شدت نور در پراش مرتبه صفر است که ارزش جداسازی طیف ندارد. در نتیجه برای بهبود بازدهی پراش مرتبه اول که در آن طیف جدا می‌شود، روش‌هایی بکار برده شد که پراش در ناحیه مشخصی را برای مرتبه اول بهینه می‌کند. در نتیجه استفاده از توری معمول یا توری که برای ناحیه مرئی طراحی شده است منجر به بازدهی کمی می‌شود. بهتر است از توری استفاده شود که برای این ناحیه طراحی شده باشد.

در مورد قطعات دیگر، قطعات بازتابی مشکلی در این ناحیه ایجاد نمی‌کنند ولی قطعات عبوری اعم از عدسی‌ها یا پنجره‌ها باید در این ناحیه شفاف باشند و از جنس سیلیکای ذوب شده استفاده شوند.

آشکارساز در طیف سنج‌های فعلی آرایه آشکارساز است که باید در این ناحیه حساس باشد.

اطلاعات خوبی در کاتالوگ‌های شرکت‌های سازنده در قالب مشخصات فنی وجود دارد. کاتالوگ شرکت اوشن اپتیک که پیشتاز سازنده طیف سنج‌های نسل جدید است مرجع خوبی است. البته اصول پایه آن در اغلب کتاب‌های اپتیک بخصوص مهندسی اپتیک یافت می شود. کتاب نوشته اسمیت یا کتاب پدروتی را می‌توانید نگاه کنید.

ارتباط با بخش

از متخصص نور بپرس

در این بخش می توانید سؤالات خود را در رابطه با نور و لیزر بپرسید تا متخصصین به آن‌ها پاسخ دهند

لینک ارتباط مستقیم با